ابزار دقیق و مشاهده تمام محصولات آن
در زندگی روزمره نیز ابزارآلات اندازه گیری مورد استفاده قرار می گیرند. به طور مثال دماسنج ساده ای که دمای اتاق یا تب کودک را مشخص می کند یا خط کش و متری که برای اندازه گیری مسافت دو مکان مورد استفاده قرار می گیرد و یا فشارسنجی که فشار تایر ماشین را تست می کند، هرکدام به نوعی وسیله اندازه گیری محسوب میشوند. لذا هنگام خرید نکته قابل توجه در این تجهیزات، اهمیت داشتن دقت است و این ابزارها بر اساس دقّت، سرعت پاسخ، تکرارپذیری و گستره رنجی تحت پوششی که دارند، طبقه بندی و ارزیابی میگردند.
ابزار دقیق از نظر لغوی متشکل از ابزار+دقیق، یعنی ابزار و تجهیزاتی که دقیق کار می کنند. حال سوال این است دقیق کار کردن ابزارآلات چیست؟ منظور همان اندازه گیری کاملا دقیق و با کمترین خطا است. بنابراین می توان گفت علم استفاده از وسایلی است که داراری کمترین خطا و کارکرد خوب بوده و کمیت های مورد نظر صنعت مربوط به خود را اندازه گیری کنند.
جایگاه علمی ابزاردقیق:
ابزار دقیق یک علم میان رشتهای است و سر و کارش با اندازه گیری انواع کمیتهای فیزیکی چون دما، فشار، فلو، سطح مواد در مخازن و … است. در ابزار دقیق به دلیل وجود سنسورهای الکتریکی با رشته برق و الکترونیک ارتباط بسیار نزدیکی دارد. اما موضوع اصلی کنترل وابستگی شدیدی به حسگرها دارد.
مواردی که اندازه گیری می شوند، شامل: فلوی عبوری از یک پایپ، سطح یک مخزن، فشار مربوط به یک مخزن یا پایپ یا دمای یک کوره است.
برترین شرکت های تولیدکننده تجهیزات:
شرکت های اِندرِس هُوزِر(Endress Hauser)، رُزمُنت(Rosemount)، کِرُنه (KRONHE) بدون تردید از بهترین تولیدکنندگان این ابزار هستند. از سایر برندها ABB، FISHER، YOKOGAWA، IFM، VEGA، HACH، SIEMENS را می توان نام برد.
قسمت های تشکیل دهنده ابزاردقیق:
- اندازه گیری
- کنترل
- محرکها (ادوات خروجی)
تجهیزات کنترلی ابزار دقیق:
- سنسورها
- نمایشگرها
- ترانسدیوسرها
- ترانسمیترها
- کنترلرها
هدف از اندازه گیری با ابزار دقیق :
در ابزار دقیق برای اندازه گیری اهدافی وجود دارد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم:
۱. نمایش وضعیت: این نوع اندازه گیری ها برای نمایش شرایط فرایند در هر مرحله ای از تولید یا پردازش اطلاعات درباره عملکرد فرایندها است. همچنین این امکان را فراهم میکند که اگر سیستم کنترلی با مشکل مواجه شود به صورت دستی تعمیر شوند.
۲. محیطی: اندازه گیری ها برای موارد ایمنی همچنین تشخیص و کنترل همه نوع مواد خطرناک به منظور حفظ شرایط مناسب محیطی برای محیط کار استفاده می شوند.
۳. اندازه گیری ایمنی: این سیستم ها به ثبت کننده و نمایش دهنده وقایع مجهز هستند، سیستم توقف اضطراری دارند تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنند.
۴. بارگیری محصول: اندازه گیری ها باید دارای مشخصه های بسیار دقیق و پایداری باشند. به همین دلیل تجهیزات ابزار دقیق باید دائماً کالیبره باشند.
۵. کنترل: اندازه گیری ها برای اطمینان از اقتصادی بودن، ایمنی کار کردن صورت میپذیرد، مانند مبدل حرارتی.